IMM Invest, o glumă proastă sau truc de marketing: câte firme au avut de câștigat, de fapt
În timp ce Guvernul s-a lăudat cu aproximativ 7000 de credite acordate prin intermediul IMM Invest, realitatea în România este cu totul alta.
În funcție de cercul în care te învârți în lumea în reală sau de timpul pe care îl petreci pe Facebook, sunt șanse mari să fi auzit de IMM Invest. Acesta este un program inventat de Guvernul Orban pentru ajuta întreprinderile mici și mijlocii să treacă mai ușor de criza economică provocată de Covid-19. În acest scop, pentru firmele aprobate, autoritățile române garantează niște credite bancare în condiții foarte avantajoase.
Din păcate, acei bani au fost primiți de un procent infim dintre firmele care i-au cerut. În aceeași zi în care ministrul Finanțelor se lăuda cu faptul că peste 7000 de firme din România au fost ajutate prin IMM Invest, Curtea de Conturi confirma o cifră de 1500 de firme în raportările oficiale. Atâtea contracte de garantare au fost emise de fapt.
”Din totalul de 64.282 de IMM-uri care au cereri/solicitări înregistrate la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA – IFN (FNGCIMM) la 25.06.2020 au fost aprobate de bancă 5.488 de cereri, reprezentând un procent de 8,5%. La aceeași dată, din numărul de cereri aprobate de bancă (5.488), FNGCIMM a emis 1.451 contracte de garantare, reprezentând un procent de 26,4% din cererile aprobate de bancă, aferente unui număr de 1.418 de IMM-uri”, se arată în comunicatul emis de Curtea de Conturi.
Din nou, în teorie, IMM Invest sună bine, dar birocrația și mecanismele abstracte de acceptare au dus la o rată de aprobări infimă. Până la 25 iunie 2020, au fost emise contracte de garantare în valoare de 588 de milioane de lei. Acestea reprezentau doar 3,9% din plafonul de 15 miliarde de lei aferent programului. Din păcate, nu este foarte clar dacă restul banilor vor ajunge vreodată la cei care au nevoie.
Nu ajută nici faptul că, la câteva zile după declarațiile lui Orban pe acest subiect, ministrul Finanțelor a umflat și mai mult cifrele. Florin Cîțu, afirma atunci că succesul IMM Invest este incontestabil, beneficiind de credite 8.368 de firme. Acesta mai arăta că valoarea creditelor acordate depășește 7,2 miliarde, ”un record absolut”.”Succesul IMM Invest INCONTESTABIL! Până acum: 8.368 de firme!!! 7.2 miliarde lei credite acordate!!! Un record absolut”, a scris, pe Facebook, ministrul Finanțelor.
Dacă ar fi să le cauți o scuză oficialilor, aceștia anunțau însă cererile de finanțare avizate de bănci, care pentru a putea fi urmate și de acordarea creditului, aveau nevoie însă și de semnarea garanției de către stat. În final, cei mai mulți solicitanți au renunțat la finanțare, acuzând birocrația solicitată de stat, conform Profit.ro.